Dat heet dan gelukkig zijn…
Algemeen | door Wouters Maurits

Dat heet dan gelukkig zijn…

Bijna 1000 Heistse kinderen uit 13 lagere scholen werden ondervraagd naar de mate waarin ze gelukkig zijn.  Dat bleek ‘gelukkig’ nogal mee te vallen.
Het onderzoek kaderde in een provinciale bevraging van bijna 14.000 kinderen uit het 4de, 5de en 6de leerjaar die onder meer wilde nagaan hoe kinderen omgaan met hun ‘genotsmiddelen’, zoals snoep, frisdrank, chips, computer en tv… Kinderen moesten 72 vragen beantwoorden, gaande van ‘Welk uur ga je slapen?’ tot ‘Heb je een facebookprofiel?’.

Bij Heistse kinderen is voor 90% de thuistaal Nederlands, terwijl dat voor de rest van de provincie slechts 75% is. Eén op de vijf kinderen woont niet bij papa én mama. 80% van de ondervraagde Heistse kinderen voelt zich goed of heel goed in zijn vel, in de provincie Antwerpen is dat 75%. Heistse kinderen gaan gemiddeld meer naar dans/ballet, naar de jeugdbeweging, de naschoolse opvang  en de tekenschool, maar gemiddeld minder naar de kerk of moskee.

43% van de 9-, 10- en 11-jarigen heeft een eigen gsm en de tablet is het meest gebruikte scherm.  De meest bezochte site is Youtube (80%) voor Skype (40%) en Facebook (15%). Slechts 60% van de kinderen eet elke dag een stuk fruit en de Heistse kinderen snoepen iets meer dan gemiddeld. 40% heeft al alcohol gedronken (slechts 2% in de islamcultuur). Jongens gaan liever naar school dan meisjes.  Meisjes besteden dan weer meer tijd aan hun huiswerk.

De bevraging onderzocht ook welke factoren kunnen bijdragen tot het zich gelukkig voelen. Negatieve factoren zijn: minder dan 8 uur slapen per nacht, meer dan 3 uur per dag voor een scherm zitten of thuis een andere taal spreken.  Positief is dan weer een leuke juf of meester hebben, veel vriendjes hebben en terecht kunnen bij veel mensen zoals  ouders, vrienden en school.

(mawo)

Recent nieuws

Rij met de auto van een ander
Algemeen

Rij met de auto van een ander

Vanaf nu is het Cambio-autodelen ook mogelijk in Heist, het ideale systeem voor mensen die niet zo vaak een wagen nodig hebben. Op de parking aan de Leopoldlei staan 2 Citroëns C3 klaar om in te stappen, weliswaar na reservatie. Lees Meer

'De Ronde van Vlaanderen' in Heist
Politiek

'De Ronde van Vlaanderen' in Heist

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten passeerde op haar Ronde van Vlaanderen in Heist waarbij ze langs ging bij Loma Air in het industriepark en bij het dagverblijf Nethedal in Booischot. Lees Meer