Weegschalen Heistse containerpark in de fout
© mawo
Politiek | door Wouters Maurits

Weegschalen Heistse containerpark in de fout

De in- en uitweegschaal van het containerpark aan de Herentalsesteeweg wegen niet correct. Dat heeft Willy Anthonis (N-VA) vastgesteld en aangeklaagd in de Heistse gemeenteraad.
Anthonis begint zijn verhaal met een tuinstoel waar hij doorgezakt was en naar het containerpark bracht. Daar werd hem 18 kg aangerekend en hetzelfde type tuinstoel die nog thuis stond, woog slechts 5 kg. Een ander frappant voorbeeld is een dame die 3 verschillende fracties aanbiedt waarvoor moet betaald worden. Wanneer haar wagen na de aflevering van steenpuin nog 1610 kg weegt, wordt dat plots 1622 kg als ze terug binnenrijdt om hout af te leveren. Ze laadt 18 kg hout af en weegt nog 1604 kg maar bij het terug binnenrijden om nog een fractie restafval te bezorgen weegt de wagen plots 1614 kg.  “Dat betekent dat er gemiddeld één ton per dag teveel gewogen wordt”, heeft Anthonis uitgerekend. Hij erkent dat het om kleine bedragen van slechts enkele centen of euro’s gaat, maar vindt dat het principe van ‘eerlijke fiscaliteit’ waar zoveel over te doen is, ook hier van toepassing moet zijn. “Heistenaren sorteren goed en het is niet meer dan normaal dat ze hiervoor een correcte prijs betalen”.  Als compensatie stelt Anthonis voor om bepaalde fracties gedurende 1 of 2 maanden gratis te laten aanleveren door Heistenaren.

Milieuschepen David Geerts zal contact opnemen met IOK, uitbater van het containerpark. “We hebben destijds veel geld in de weegbruggen geïnvesteerd om de vroegere ongelijke behandeling te vermijden. De vroegere schatting van volume en gewicht gaf kans tot willekeur, wat we hebben willen vermijden. Wie meent niet correct afgerekend te zijn kan een correctieformulier vragen op de milieudienst. Dat is in 2016 71 keer gebeurd of ongeveer 1 keer per 1000 bezoekers”.  Een mogelijke oplossing die gesuggereerd wordt, is kleine fracties op een gewone weegschaal te wegen.

Wordt ongetwijfeld  vervolgd.

(mawo)

Recent nieuws

Rij met de auto van een ander
Algemeen

Rij met de auto van een ander

Vanaf nu is het Cambio-autodelen ook mogelijk in Heist, het ideale systeem voor mensen die niet zo vaak een wagen nodig hebben. Op de parking aan de Leopoldlei staan 2 Citroëns C3 klaar om in te stappen, weliswaar na reservatie. Lees Meer

'De Ronde van Vlaanderen' in Heist
Politiek

'De Ronde van Vlaanderen' in Heist

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten passeerde op haar Ronde van Vlaanderen in Heist waarbij ze langs ging bij Loma Air in het industriepark en bij het dagverblijf Nethedal in Booischot. Lees Meer